Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia zindywidualizowanych usług oraz tworzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w opcjach Twojej przeglądarki. Więcej informacji.

  • De
  • Pl
  • En
  • Kontakt

Poleć artykuł!

Nie jestem botem

Wystawa:
„Kwestia smaku“
O wizerunku jedzenia
malarstwo, rysunek, performans

Artyści:
Stefan Heizinger (Austria)
Dorota Podlaska (Polska)
Krzysztof Brycki (Polska)
Kurator: Jacek Malinowski

Data otwarcia: 13.12.2013 (pt./Fr.). Godzina: 18:00
Miejsce: Austriackie Forum Kultury
ul. Próżna 7/9, Warszawa
Wystawa trwa do 31.01.2014.
Wstęp wolny

UWAGA!
W trakcie wernisażu PERFORMANS Doroty Podlaskiej pt:„Dyziu, nie baw się jedzeniem“.

Obrazy przedstawiające jedzenie mogą być naprawdę piękne. Kiedy zdani jesteśmy jedynie na wizerunek - mieszamy smak z gustem: smak agrestowy, smak kiszonego ogórka, smak dojrzewającej szynki - ze smakiem wyrafinowanym, złym smakiem lub smakiem nuworysza. Czym właściwie jest smak i jakie emocje wyzwala - jakie uzależnienia - kiedy drażni ośrodki w mózgu i na języku?
Na wystawie zostaną pokazane obrazy, rysunki, szkice i wykresy używane w procesie idealizacji pożywienia, w którym danie, zanim trafi do masowej produkcji, musi poddać się stylistycznej metamorfozie. Idealizacja pożywienia obejmuje spektrum cech i właściwości, które są nieosiągalne zmysami smaku i powonienia, wymuszając tym samym - dodatkową pracę wyobraźni.
Rysunki Krzysztofa Bryckiego - kulinarne storyboardy - to pierwszy etap w kreowaniu fikcji: „konceptualizacja pieczeni“, „ideologizacja boczku“, „pierogowy briefing“. Zabawa z potrawami Doroty Podlaskiej to rozłożenie ich na czynniki pierwsze - wizualna analiza „skazanych na pożarcie“. Malarstwo Stefana Heizingera wskazuje na drugie życie pożywienia - kiedy stanowi ono rekwizyt, dopełnienie akcji - jest uczestnikiem kultury wysokiej, reinterpretacją składników, przewartościowaniem ingrediencji.

13.12.2013 - 31.01.2014